A Hungarian Helyszínelő blog archívuma

2009. január 15., csütörtök

Bence Buci Maci a pácban, avagy tv2 HALála A TORTÁN

Lassan mondom, hogy mindenki megértse! Ekkora BÖSZMESÉGET nem látott még a világ! Ahogy véget értek a tv2 zseniális, arcátlanul drága, saját gyártású gigaprodukciói, a nézettség 3 SHR%-kal emelkedett. Arra a szintre sikerült villámgyorsan visszatornáznia magát, amelyet még az előző, Kereszty-Sváby-Poich nevével fémjelzett nagy TV2 tudhatott magáénak. Gratulálok, kedves Várdy PowerPoint Zoltán! Remélem, levontad a konzekvenciákat és rájöttél, a tévéd csak úgy fog működni, ha ülsz az előző vezetés babérjain, és gondosan megőrzöd egyáltalán nem rád testált hagyatékait. Nem vetted észre, hogy úgy működik a tévéd, mint a Fidesz. Ha nem csinálsz semmit, szárnyal, ha csinálsz valamit, a vesztébe rohan. Küldd el inkább a Gyöngyössy-Árpa duót egy hosszú és tartalmas téli vakációra! Talán Thaiföldre!
Amíg a fiúk kipihenik magukat, ismerkedjünk meg közelebbről Gyöngyössy Bencével, a Frei Tamás Üldözöttjei Klub megalapítójával! Úgy látom, a magyar televíziózás legnagyobb botrányának áldozata nem tanult saját kárából. Déjá vu-m van, de lehet, hogy hiba a Mátrixban, mert Bencének figyelnie kellene arra, hogy a híres, hírhedt és hiteles világutazó, aki a siker kedvéért statisztából bérgyilkost farag, vagy szelídített gepárdból véres fenevadat, immáron másodszor is a mélybe taszíthatja a bukott Sztárok a fejükre estek produkcióval.
De ne kalandozzunk el ilyen messzire, nézzük inkább, hogyan kápráztatta el Bence már az első munkanapján kollégáit. „Nincsenek egzisztenciális gondjaim, csak passzióból vállaltam el a programigazgatói kinevezést!” Ezekkel a megható és gáláns szavakkal kezdte bemutatkozó beszédét a tv2 új programigazgató tévémacija, így tudatosítva munkatársaiban, hogy ezt a feladatot ő kirázza a kisujjából. Az elődök mind alkalmatlan hülyék voltak, tette hozzá gondolatban, de „első, királyi, hatalmas, tenyeres-talpas, piszén pisze Bence maci” most megérkezett, és a második csupor méz elfogyasztása után majd virágba borítja a Róna utcát. Brumm!
Sok teendője akadt. Kicsit balra nézett, kicsit jobbra brummogott, és rájött, az irodájában nem adottak a körülmények egy európai szintű televízió létrehozásához. Telefonálgatott – de ezt is csak passzióból – és másnap egy látványtervező be is kopogtatott a titkárnője ajtaján. Mély, átszellemült dizájnolás után szétverette elődje szobáját, ugyanis csak méregdrága, tricsillió Ft értékű, vadonatúj bútorok között tudott és akart kreatívkodni, alkotó és gondolkodó személyiséggé válni. Filmproducersége idején ugyanis megtanulta, pénzt tarhálni csak „jólöltözötten” szabad, különben minden leendő szponzor attól fog rettegni, nem a filmre költődik a pénz, hanem a producer zsebében landol. A tévében ez egy kicsit másképp működik, de kilenc év hosszú idő, biztos homályossá váltak az emlékek. Mindenesetre Bence és pocakja az átalakítás után kényelmesen elfért az új programigazgatói rezidencián. Kezdődhetett a munka! Brumm!
Beszaladt a filmosztályra és könnybe lábadt szemmel kérdezte, van-e a könyvtárban Lorenzo Lamas vagy Marc Dacascos film. A filmvásárlók azt hitték viccel, de olyan átéléssel és felhevült arccal érdeklődött, hogy rádöbbentek, ez a macipasi komolyan beszél és valóban 10-15 éves B,C kategóriás filmekkel kívánja a versenytársat legyőzni. Megállt nála az idő az RTL-es kirúgásakor. Csak az egyszerűség kedvéért, ez a vezetői utasítás olyan, mintha Trabanttal indulnánk a Forma I-ben. A kollégák persze segítőkészen találtak ilyen filmeket, sőt Cynthia Rothrock is előkerült. Bence fellélegzett. Sikerült! Elmosolyodott magában, megvan az első komoly eredmény.
E hatalmas fizikai és lelki megpróbáltatás után elfáradt, leült kicsit ugyanabban a szobában és gyorsan megszüntetett még 12 futó sorozatot. Úgy okoskodott, nem baj, hogy nem fejezték be, a nézők úgysem veszik észre, mert nem is nézik. És ismét megvilágosodott! Szembesült a valósággal, ebben a szobában sem adottak a feltételek egy modern, európai televízió megalkotásához. Igaz, hogy az itt dolgozó lojális, felkészült, tapasztalt, hiteles szakemberek tartották még fenn a tv2 megmaradt image-t, de ezt egy szürke ember, szürke öltönyben, kevéske szürkeállománnyal nem volt képes felfogni. Mai napig a Dr. House, a krimihétfő és a Született feleségek maradtak húzóelemei ennek a sajnálatra méltó csatornának! Nem baj! Bence lépett! De, mint a Fidesz, rossz embert tett rossz helyre. Hozott egy C.V.-ben erős menedzsert, aki filmet csak moziban látott korábban. Négyszeres fizetést kapott a semmire, majd rögtön beíratták egy gyorstalpalóba, mert kellemetlen lehetett azzal szembesülni, hogy a filmosztály új vezetője azt hitte, a filmcsomagokat is a Tescoban árulják. Nem probléma, ez a tv mindent kibír. A kollégák pedig szorgalmasan magyaráztak neki, tudják, azok a beosztottak, akiket majd néhány hónap múlva kirúg, mert már úgy érzi, kicsit dörgölőzött a filmekhez, lassan ért is hozzájuk. Hű, ez aztán a fergeteges fejlődés. Pontosabban egyiküket kirúgta, erre a másik felmondott, mert ő még valóban tudta, mit jelent az a szó, lojalitás.
Bence Buci Maci esetében hatalmas gondban van a szerző, mert szürke és unalmas emberről nagyon nehéz színesen írni. Előbb íratnám be Schobert Norbi ducitréningjére, minthogy felvegyem programigazgatónak. De Bence nem a Nagy Fogyás castingjára érkezett 2007. őszén, hanem filmes támogatásért kilincselt elődjénél, Poich Lórándnál. Már csináltak két sikeres produkciót, gondolta, összejöhet a harmadik is. De Várdy lecsapott rá. Ez a szerencsétlen antitelevíziós végre talált valakit, aki vele ellentétben már látott belülről tévét. A vezér gondosan és szóról-szóra elolvasta Bence önéletrajzát, majd örömmámorban kilóra megvette a televíziós berkekben már szinte elfelejtett „mackózsenit”. Várdy annyira hitt kiszemeltjében, hogy az értelmetlen pénzszórásnak sem állt az útjába. Korábban ugyanis nem volt szokás, hogy Cannes-ban a MIP-en vagy Londonban egy Disney Workshop-on 5 csillagos szállodában szálljon meg a programigazgató. De Bence megérdemelte!
Tulajdonképpen Bence Buci Maci szerethető ember, kicsit lassú, enyhén tesze-tosza, inkább halvérű, mint szenvedélyes, de legalább emberből van. Nem akar senkit „direkt” megbántani, sőt inkább konfliktuskerülő, mint kezdeményező. Csak az a fránya bosszú, az mardossa állandóan a lelkét. És Kováts Kristóf régóta a begyében volt, így egyáltalán nem meglepő, hogy a 2008. őszi struktúrában nem számított az egyik legügyesebb és legsikeresebb producer csapatára. Konfliktusuk az RTL-es időszakra datálódik, amikor Bence le akarta választani Fábry Sándort fiatal produceréről. Bence elegáns ajánlatot tett a showman-nak, ígért fűt-fát, hogy belsőben mennyivel több lehetőséget és pénzt kaphatna. Rosszul okoskodott, ugyanis vannak még karakán és hűséges emberek, mint Fábry, aki sosem fordítana hátat „kenyéradójának” és talán barátjának.

Bence nem adta fel. A sunnyogó bosszúhadjárat folytatódott. Nem szándékos „tatárjárás” indult a tv2-ben, csak a tudat alattija lépett működésbe. Itt kérnék elnézést minden tv2-es maradék hölgydolgozótól - Bence nevében is - mert számára a nő, mint munkaerő, egy nem létező fogalom. Így a lakosság 50 százalékát kitevő lányok, hölgyek, asszonyok ne sértődjenek meg, ha pökhendi és pukkancs módon elsétál mellettük köszönés nélkül a folyosón vagy az utcán. Ők a szükséges rosszak, akik szépek lehetnek, de okosak sosem. A nőutálat Bence életében nem egy új keletű fóbia, egyes források szerint már az RTL Klubban is irtotta őket. Állítólag Zsuzsannát, a filmosztály vezetőjét azért rúgta ki, mert úgy vásárolta filmeket, mintha a piacon lenne. Az igazság és Zsuzsa védelmében mondom, azért Bence a kirúgást úgy időzítette, hogy a három legfontosabb filmcsomagot Zsuzsa még megvegye, amelyből majd ügyesen sáfárkodva a következő három évben sikert sikerre halmozott az RTL Klub. A „plusz egy fő” kategória lenéző és lekezelő az ellenkező nem számára, rosszul is viselik ezt környezetében. Nem értem! Egy férfi, aki ennyire nem tudja hova tenni a nőket, miért megy el egy olyan csatornához, ahol a 18-49-es általános célcsoporton belül a nőket részesítik előnyben. Vagy ez a fontos körülmény elkerülte a figyelmét! Mindegy, kényes téma, ne is fejtegessük tovább! Bence egyébként sosem mutatott fel elképesztő kreativitást, így eme hiányosság kompenzációjaként neveztette ki Árpa Attilát műsorokért felelős vezetőnek. Már megint déjá vu-m van, mintha ugyanez lett volna korábban az RTL-ben is.
A szerződés aláírásakor Bencével feketén-fehéren közölték, az a feladata, hogy a tv2 nézettségét abszolút értékben növelnie kell, azaz 2008-ban 28 SHR%-ot kell elérnie, később azért ezt korrigálták 27,5 százalékra. Jelenleg azonban azért megy a küzdelem, hogy átlépjék a 25 %-os álomhatárt. Bence, kösd fel a gatyád, mert két tuti „megás” szombaton kívül talán egy szilveszter estét tudsz még megnyerni, azt is csak az Irigy Hónaljmirigy segítségével. Szóval, mehet a vaker arról, hogy maximum 4-5%-os bevételcsökkenés lesz idén, de a valóságos nézettségi adatok tükrében ez inkább 10%, ami pénzben már a 2 milliárd felett van. Ehhez jön még a pluszköltés, ami a súgások alapján megközelítette szintén az 1 milliárdot. Ki az a bugyuta és számolni nem tudó főnök, aki ezt engedi! Vagy a Sat1Pro7 csoportnál, ahol, mint tudjuk, a részvények zuhanásnak indultak, már semmi sem számít!
Egy kedves szösszenet jutott el hozzám egy magát megnevezni nem kívánó kolléga jóvoltából. Egy történet arról, hogyan tépázták meg a programigazgató nem létező nimbuszát regnálásának elején. Történt, hogy a „Hal a tortán” kezdeti sikerei után gyengélkedésnek indult a délutánban. Talán azért, mert az RTL Klub kapcsolt, és a civil Vacsoracsata helyett ők is sztárokkal főzettek a délutánban. Bence törte a fejét, lapozgatta a műsorújságot, válságértekezletet hívott össze, begyűjtötte a javaslatokat. Kicsit hümmögött, majd döntött. A főzőshow menjen későbbre, a bulvár híradó helyére, az Aktív pedig a Barátok közttel szemben. Hadas Kriszta főszerkesztő infarktus közeli állapotban berohant Várdy Zoltán vezérigazgatóhoz, kicsit érvelt, kicsit őrjöngött, majd őrjöngve érvelt, és nagy nehezen kifrakciózta, hogy az Aktív maradjon a 19.00-20.00 közötti sávban. Ezzel semmibe vette nemcsak Bence utasítását, de Bence személyét is egyben. Húzós kezdés, mondhatnánk tévés zsargonban.
Őszintén, senki sem hitt a struktúrában, de bejött. Majdhogynem egyedüliként a változtatások közül. A véletlen vakszerencse kedvezett a tv2-nek, mert időnként mindenkinek lehet szerencséje. Persze a kommunikáció már attól volt hangos, hogy ezt direkt így akarták. Sebaj! A Hal a tortán szárnyalni kezdett. Megszorította a korábban mindig óriásit taroló Barátok köztöt. Hurrá hangulat és éljenzés közepette nézegették nap, mint nap a nézettséget. Az indokolatlan elbizakodottság és „kihaénnem” hozzáállás vezetett ahhoz, hogy nem látták át, csak azt a különbséget sikerült csökkenteniük, amit saját maguk idéztek elő tavasszal.

Mindenesetre Bence annyira megelégedett teljesítményével, hogy 6 hétre elment filmet forgatni. Mert emlékeznek még, ő rendező-producer, és csak passzióból tévézget. Egyébként ennek a filmnek a televíziós finanszírozását még elődjével, Poich Lóránddal kezdte el tárgyalni. Közben kinevezték, így a megállapodást már ő kötötte meg saját magával, és mint új programigazgató, a siker reményében jócskán megemelte a támogatás összegét. Mert megérdemelte. Majd elment fizetett szabadságára és elkészítette új filmjét, ahol a tv2 képviselője, megbízottja, partnere és alkotója is volt egy személyben. Ez aztán a hatékonyság! Képzeljük el, milyen gyorsan sikerült rendeznie a vitás kérdéseket egy-egy tárgyaláson, és milyen gyors volt a kommunikáció is a felek között.
A 10 legnagyobb tv2-es lúzer cím ezüstérmese tehát Gyöngyössy Bence, a szelíd Buci Maci, aki Árpa Attila bűvkörében vérengző fenevaddá változik. Bence, kicsit féltened kellene az állásod, mert Attila nagyobb és magasabb babérokra vágyik. Egy „Hal a tortánból” vett ízléstelen szófordulattal élve, közeleg a hal halála, és már a desszertre sem marad időd.
Egy tuti tipp a vezérnek! Tudományos kísérletekből kiderült, hogy olyan kiemelkedő fontosságú területen is, mint a tőzsdézés, egy csapat csimpánz ötletszerű tevékenysége már középtávon is ugyanolyan átlaghozamot eredményez, mint a túlfizetett brókerek teljesítménye. Talán ennek a levét issza most mindenki a világban! Egy biztos, számomra úgy tűnik, a tv2 szintén kifejezetten jólfizetett menedzserei sem tudták igazolni az eredményességet, a televíziós piacon pedig az utóbbi egy évet már középtávnak tekinthetjük, azaz vettem Várdynak egy bérletet az Állatkertbe, hátha érti, mire gondolok…
Hungarian Helyszínelő


KOMMENTEK:


Kommentek:
Jó látni, hogy főnökeink is gép előtt vannak az ünnepek alatt is.. :)
Kereszy2008. 12. 22 13:08
Ismét cool az írásod, és csk annyi: Bucimaci XANAX 1 mg szed, az irodai kukájában és a fiókjában is van.
hurkagyurka2008. 12. 09 22:09
annyira szánalmas, hogy más nevében írogatnak a kommentelők, svaby, vardy, banyai stb..
svaby2008. 12. 09 11:44
Hajrá Helyszínelők! A szívemből írtok! Szóljatok, ha még kell info.
Címemet tudjátok.
P. Jani2008. 12. 09 10:22
hello HHelyszínelők,
most alaposabban összevetettem az eddigi bejegyzéseket. Nem hárman írjátok véletlenül? Tök különböző stílusban szólaltok meg. Van köztetek egy száraz, logikusabb fazon, meg egy szájalósabb, lazább. Szerintem. Nem?
putyin2008. 12. 08 18:47
Ez állat: "remélem nincsenek és nem is lesznek gyerekeid, mert azokkal vagy valami baj történik hamarosan (ugye nem tudod, hogy Gyöngyössy Bencének milyen vitorlás barátai vannak?)..."
kész halálos fenyegetés,
Tévedsz Marinka, hiszen téged is érdekel!2008. 12. 08 16:50
Képzeld, én még tévés sem vagyok!
Úgy látom, azért nem vagy túl tájékozott, hiszen Tóta W.-nk nem tűnt el, csupán blogol a w-n, mint SzabóZ a c:c-n. Amik persze Indexesek.
Egyébként meg azt kell olvasni, aki teccik. Hogy mi humoros azt pedig mindenki maga döntheti el.
Persze ez nem mindig teccik azoknak, akikről szó van, ahogy az ő ténykedésük sem teccik mindig másoknak.
Nekem teccik az itt olvasható bejegyzés. És még csak nem is szégyenlem magam.
Ellenben a gátlástalan főf.szokat remélem zavarja, mert szégyllni nem fogják magukat, az biztos.
Talán érintett vagy te is?
Lehet, hogy te írtad?
marinka2008. 12. 08 15:37http://www.marinka.hu
Nem vagyok tv2-es, sem RTL-es, de amúgy tévés. Már az indexes SzabóZ-vel is az volt a gond, hogy írásait személyes bosszúra használta, sértettségből ír és személyeskedik (ezért is száműzték a c:c-re). HHelyszínelő is pont ilyen, csak épp azt felejtitek el hogy erre senki nem kíváncsi. Visszasírom Tóta W-t, aki úgy tudott fikázni, hogy közben szórakoztunk is egy picit és bólogattunk mosolyogva. Itt már csak rázom a fejem és azt gondolom, bárki is vagy, kedves Helyszínelő, remélem nincsenek és nem is lesznek gyerekeid, mert azokkal vagy valami baj történik hamarosan (ugye nem tudod, hogy Gyöngyössy Bencének milyen vitorlás barátai vannak?), vagy egyszerűen csak szégyelik magukat miattad.
napersze2008. 12. 07 17:22
a kommentelők java itten most véresen tévékettes faszkalap és főnők, jól beírnak, ezzel le van rendezve a helyszínelő és a nézettség is, meg a bevétel is. jól megírják, komolyan! a sértett faszi szerkezet, brilliáns, na, de tényleg! miért kell ennyire fosnotok menedzser emberek, ott a tévékettőn!? elbaszintottatok már mindent, a lapát ott van az ajtóban, jó helyen, jó nagy, öt csillagos, ráfértek mind! aztán csak jön valaki, aki tévét akar csinálni ott, hiszen ehhez minden adva van (volt)! csak a vezetés szar, nem igaz? még annyit, volt már ott olyan, hogy valaki mindenhez értett, a jóskaárpa! igazgató volt, meg rendezett is, meg producer is volt, meg - ezt alig akartam elhinni, pedig igaz! - megfordult a fejében, hogy műsor vezet majd! (ehhez illik tudni, csak törte a magyart a potrohos barma)így hát maradt a kolleginák szopatgásánál (remélem valakitől kankót csak kapott) na jó, kezdem a visszaszámlálást, stilusosan, 10 (ten) 9 (nine)....
vándor2008. 12. 06 21:47
Azt kifelejtetted hogy még "ratyi" is a szerencsétlen! :)))
Öööö elnézést a többi homoszextől.
Ne vegyétek magatokra...
P. Jani2008. 12. 06 21:22
Kedves Bányai, ismerjük mi egymást valahonnan?
lulu2008. 12. 06 21:08
nem vicc!
Várdy2008. 12. 06 21:04
Gyerekek, egy kicsit jobban kell bírni a kritikát! Én pédául értem a viccet, csak nem szeretem.
Bányai2008. 12. 06 20:08
Szánalmas f@sz vagy. Ha ez nem keserűség, akkor mi?
P. Jani2008. 12. 06 18:08
Úgy látom, laza vagy, megbántottsághoz sok közöd nincs. A megnyomorítottak és irigyek keserűségből írnak, nem így:)
Ehhez a részhez pl. gratulálok: "Majd elment fizetett szabadságára és elkészítette új filmjét, ahol a tv2 képviselője, megbízottja, partnere és alkotója is volt egy személyben."
xxx2008. 12. 06 16:34
Szerencsetlen ember lehet az, aki Mikulas napján ilyen cikkeket ir. komolyatalan vagy es gyava. egyetlen vigaszod legyen az, hogy kb 10 ember olvassa ezt es abbol ketten a haverjaid, nyolcan pedig tvosok.
HIRTV2008. 12. 06 13:10
Szegényke, Téged nagyon megbántottak, igaz? Nem baj, szépen irsz és biztos minden szavad igaz, úgyhogy szeretettel várunk csaopatunkba. Itt a helyed.
Trunko Beni2008. 12. 06 13:04
Nem ismertél rám a stílusból?
Envagyok2008. 12. 06 10:34
Ujra olvastam: szerintem vagy Balazs Bianca vagy Szollossy Gabor vagy...ezek szerint akkor kirugtak.
Envagyok2008. 12. 06 09:58
Egy igazan sertett faszi lehetsz, hogy ilyenek irsz. Kirugtak? Vagy egyszeruen csak rosszindulatu? Vagy talan Papp Gergo?

2 megjegyzés:

  1. Megkezdődött a Sváby hagyaték felszámolása. Lehet,hogy firnyákosan szeretnének megszabadulni a 2012-re ( a HD technika EU-s kötelező bevezetése)kifutó korosodó technikától. Vajon tudja-e mindezt az a cég akinek átpasszolják. Persze kevesen tudják, hogy szinte csak Magyarországon vettek ebből a fejlesztésből, aminek a gyártását fél éven belül be is szüntette a SONY. Valakinek ( felfelé nyal, lefelé rúg) ez a beruházás vastagon megérte.

    VálaszTörlés
  2. ti gyökerek nem is ismeritek a bencét csak ez a szerencsétlen összeirkált róla ti meg kommenteltek mert nincs jobb dolgotok....

    VálaszTörlés