A Hungarian Helyszínelő blog archívuma

2009. január 15., csütörtök

Selejtes szuperhős a tv2-ben

Szar érzés lehet rádöbbenni, hogy különleges képességek hiányában nem lehetünk szuperhősök. Pedig a tv2 vezérigazgatója arra számított, hogy James Bondtól a Pókemperig mindenkit sikerült szerződtetnie. A dumához és a parasztvakításhoz értenek, a médiához kevésbé, nem baj, valamire csak jók lesznek, gondolta. Árpa Attila kapta a kíméletlen sármőr, a halálbiztos és mindig precíz MI6 titkos ügynök szerepét. Sajnos, mire Várdy felébredt, James Bond helyett egy XXI. századi elkorcsosult Ruzsa Sándor vette át az irányítást a Róna utcában. Kicsit csibész, kicsit munkakerülő, de azért szeretjük. Bocsánat, szerettük. Mert már az elődök, azaz a Kereszty-Sváby duó is tudta, hogy a rendszeres munkavégzés nem való Attilának, sőt nem is áll jól neki. Mert hogyan is lehetne hatalmas karikákkal a szeme alatt, kialvatlanul számon tartani azt a sok cicit, meg puncit, amit az RTL Klubtól importált titkárnője szervez neki naponta.
Azt hallottam, hogy a sok tv2-es kudarc után menekülőpályát keres az egykori „majdnem bőrdzsekitolvaj” a filmszakmába. Mert ha hiszik, ha nem, a mi Attilánk igazi „kabátlopási” ügybe keveredett. És ez a sztori – legyen bármilyen régi is – hihetetlenül sokat elmond róla. Hazai pályafutása hajnalán, amikor frissen neki kezdett a Főiskolának (mondjuk 1995. novemberében), egy csípős őszi estén bulizni indult haverjaival egy szórakozóhelyre (mondjuk az Undergroundba). Attila hamar elunta magát és tovább állt, azonban „véletlenül” magával vitte az egyik ifjú filmes díszlettervező bőrkabátját is. Lett nagy sürgés-forgás, csörögtek a telefonok, beindult a nyomozás, hova is tűnhetett a kabát. Egy óra elteltével meglelték Attilát egy másik szórakozóhelyen. Csak az egyszerűség kedvéért (mondjuk) Zsolt, aki kicsit már fázott, kedvesen odasétált Attilához és elkérte a dzsekijét. Attila rezignáltan közölte, hogy nem adja, mert az övé. Oké, oké, mondta Zsolt, de legalább a személyimet hadd vegyem ki belőle! A másik verzió szerint, Zsolt még ekkor sem veszítve el a humorérzékét, lazán kivette a kabát zsebéből a személyit, megnézte a képet, összehasonlította Attilával, és azt mondta, tényleg, mennyire hasonlítasz rám! Attila megvonta a vállát és visszaadta a bőrdzsekit. Itt volt még egy kicsi dulakodás, jöttek a biztonsági emberek, de ez már valóban nem fér bele a csibészes imidzsbe, inkább hagyjuk is. Szóval, Attila ezzel a szerencsétlen, de annál erősebb antréjával már azelőtt ismertté vált a filmszakmában, hogy akár egy lépést is tett volna benne. Azóta szállóigévé lett: Árpa, a bőrdzsekis Attila!

Tehát jött, látott és győzött Árpa „bőrdzsekis” Attila a tv2-nél. Akkora svunggal adta elő mesébe illő szakmai fejtegetését, hogy a korábbi bukott interaktívos producerből rögtön Head of Local Production lett. Nem értem Várdyt, nem tűnt fel neki az elmúlt négy évben, hogy a Csáó Darwin első két szériáján kívül semmi sikereset nem csinált a mi Attilánk. De nézzük, hogyan is debütált Árpa a tv2-nél.

2004. nyarán, amikor még javában folyt az RTL Klub által nagyvonalúan – rengeteg millió készpénzzel és egyéb juttatásokkal – támogatott ARGO című film bemutatójának előkészülete, Attila, mint „fantom@interaktiv.hu” megjelent a képben a tv2-nél. Láthatatlan emberként műsorötleteket prezentált, megbízást kapott, majd milliós gázsit. Még augusztusban hozzákezdett az egyik jóváhagyott műsor megvalósításához. Remélem, figyelnek a dátumra, 2004. augusztusát írjuk, és az ARGO bemutatója majd csak szeptemberben lesz. De Attilának van gyomra, sőt pókerarca is. Bájosan végigizgulja a bemutatót - az RTL KLUB pénzéből és az SPI segítségével -, fogadja a gratulációkat, kedvesen mosolyog, mindenkinek elmeséli, hogy még egy kiló zsírra sem telik neki, majd megható szavakkal és egy baráti öleléssel Dirk Gerkenst méltatja. Elegáns és intelligens megoldás. A csinnadratta után némi alkoholmámorban hazasétál, leül a számítógépe mellé és elolvassa a fantom névre érkezett hivatalos tv2-es leveleket: hiszen szorít az idő, az őszi szezonban szenzációra készül a csatorna.

Itt kell megjegyeznem, hogy Sváby András hatalmasat húzott. Annak idején, amikor a ValóVilág2 megverte a BB VIP-t, igazi fenegyerek harc volt kettőjük között. Jók voltak, elismerték egymást, majd jött Árpa Attila kirúgása. Sváby pedig briliáns húzással a korábban egyenrangú ellenfélből egy beosztott producert csinált. És nyert. Ő lett a jobb, és főleg, ő lett a főnök. Attila pedig beállt a sorba. Végre megtapasztalta, milyen az, ha ellent mondanak neki, ha ellenőrzik, ha nem csinálhatja azt, amit szeretne, mert vannak magasabb érdekek. Szenvedett. Bukást bukásra halmozott, de a vezetőség megkegyelmezett neki. 2005-ben a TV2 főműsoridős átlagnézettsége 30,5 % volt, ezt meg sem közelítette Attila kedvenc műsora: a Buzera! Ilyen névvel Magyarországon nem lehet sikert csinálni. Nem baj! Attila harcolt, érvelt, kardoskodott, mert ő érezte, hogy ez a NÉV kell a népnek. De nem kellett. Egyszerűen baromság volt. A Buzera még el sem kezdődött, de a nézők már elfordultak tőle. És Attila nem adta fel! Előállt Torgyán József és Marjai Judit nevével, hogy majd ők „sót” csinálnak belőle. A csatorna ellenállt, Árpa hisztizett, majd a tv2 döntött, kihátrált és inkább eltolta a kezdést 22.00 utánra. Attila kiszemeltjei pedig ott ültek a játékosok között. A produkció halálra volt ítélve. Egyetlen eredménye talán Kelemen Anna felfedezése, aki azóta is uralkodónője a hazai bulvárnak. Ő viszont Sváby András ötlete volt. Nem is értem, miért nem Attila talált rá, hiszen szerinte, aki csinos és nagy mellei vannak, az biztos jó műsorvezető lesz.

Kimondhatjuk: Árpa, egykori sikergyáros Attila is tud ám szart csinálni. Nem nagy ügy, gondolta, marad elég a mérleg másik serpenyőjében. Árpa vegetált, majd száműzték, gyártson bukott műsorokat kisebb csatornáknak, ott kevesebb kárt okozhat. Így sikerült lenulláznia a világban mindenhol népszerű Topmodell magyar változatát. Marginális szférát érintett, így ez a bukás nem tudott akkorát szólni, mint a tv2-es kudarcok. Kicsi tévé, kicsi szar. Említésre is alig méltó a Lúzer FC, amely Norvégiában kasszasiker lett, ott a döntőre pillanatok alatt elfogytak a jegyek. De ez itt Magyarország, magyar lúzerekkel. A műsor a teljes érdektelenségbe fulladt. Az emberek nem akartak veszteseket nézni, mert abban nincs semmi előremutató. Az aktuális politikai környezetben azt gondolták, miért nézzék a tévét, elég, ha belenéznek a tükörbe!

Egy dolgot azonban Attila jól az emlékezetébe vésett: Kell egy csapat! Kinevezése után gyorsan átszervezett, kirúgott, átcsábított, és akarata ellenére létrehozta a tv2 Lúzer FC-jét. Az RTL Klubban pedig glóriával jutalmazták távollétében, mert sikerült az összes gyengécske szerkesztőt elcsakliznia a versenytárstól, így szabadítva meg a csatornát a kirúgás szomorú feladatától. Szerencséjére maradt még egy-két hűséges, tapasztalt öreg róka a tv2-nél, akik egymagukban képesek voltak egy-egy osztályt irányítani. Egyiküknek, aki bár elmúlt ötven, mégis briliáns koponya, Attila képes volt azt mondani, hogy nem elég „trendi” a gondolkodása! Tipikus „bunkó” megjegyzés volt. Hozzáértés, szakmai tapasztalat, éleslátás, logikus gondolkodás kell a vezetéshez. Érvek, gondolatok, ötletek az együtt dolgozáshoz, nem elég "nagyot mondani" a levegőbe, ami még a megmaradt „lelkes” dolgozókat is a földbe tiporja! „Igavonó barmok”, médiamunkások nélkül senki vagy Attila, és az is maradsz. A szerkesztőből kiemelt főzseni hölgy a környezetedben, azért mert a kispályán jól focizik, még nem biztos, hogy kiengedhető a nagypályára. Bár olvasva a Maximában megjelent fantasztikus és lebilincselő interjúját, azt gondolom, nagyképűségben és pofátlanságban felveszi veled a versenyt! Először eredmények kellenek. Nem mondom, hogy rögtön egy Emmy-díj, de legalább egy icike-picike siker. Utána már verheti magát a gyönyörtől, ennek hiányában azonban mindez kínos.


Attila, nem tűnt fel, hogy totálisan hülyére vettek volt munkaadóid, és a fantasztikusnak tartott átigazolásaid még az utolsó levegőt is elszívják a csatornától? De mint tudjuk, az agyad a legjobb barátodban van, legalábbis ő ezt szokta hangoztatni. Szemből mindig nyájas veled, de a hátad mögött azért minden pillanatban négyszer elmondja, hogy még a könyvedet is ő írta.

Visszatérve Attila karrierjéhez, a kis Árpa, a sok kudarc után sem nem adta fel: ha nem lehet sikeres producer, gondolta, akkor lesz inkább tévésztár, azaz műsorvezető. Talán valami megvilágosodás hatására, esetleg Dunaszigeten megtalálta Attila, a Hun elveszettnek hitt kardját, ami megihlette. Tök mindegy. A Mokka műsorvezetője lett. Majd néhány hét alatt rádöbbent, nem képes reggel felkelni. Feladta.

Totális szerepzavar. Egy magát médiasztárnak tartó valaki miért megy el bohócnak? Amerikában a színészeket, műsorvezetőket „meat puppet-nek” vagy „speaking head-nek” hívják, ezt ő is tudja, mégis hülyét csinált magából. Élő példa erre Szorcsik Viki esete, aki egyben a Jóban Rosszban színésznője és a 10! című műsor háziasszonya! A hölgy SOK és harsány, de miért is lenne jó, hiszen ahhoz szokott, hogy instruálják, hogy megmondják neki, mit tegyen. Gyors sikert és népszerűséget akart, de inkább sajnálat és nevetség tárgyává vált. Hibás az a vezetői hozzáállás, amikor a csatorna egyik húzó sorozatából kiemelik a főnővért és belerakják egy másik műsorba! Elvész a varázs, a néző pedig elpártol. Kalamár Tamás, a Barátok közt producere sosem engedné ugyanezt. De hát ő profi, és ezt senki sem kérdőjelezi meg! Tessék dönteni, vagy egyik, vagy másik. Mert ha mindkettő, akkor gyengíteni fogják egymást. Így is lett! Viki most a senki földjén kóborol, talán egyszer ismét megleli önmagát.

A 10! című műsor apropóján, hiszen Attilától megtanultuk, lopni csak a jobbtól érdemes, elhatároztam, én is összegyűjtöm a 10 legnagyobb lúzert a tv2-nél. Lehet, hogy nem jön össze egyből a tíz élharcos, de a dobogós helyek már tutira beteltek. A dobogó legtetején tehát Árpa, akinek legnagyobb érdeme a koppintós televízió létrehozása. A németeknél bejött, hátha nálunk is. Csakhogy ott egy tulajdonosnál két csatorna van, a SAT1 szolgálja ki a kereskedelmi célcsoport idősebb szegmensét, míg a PRO7 a fiatalabbakat. Így vicces megoldásnak tűnik a tv2-be belegyömöszölni mindkettőt. Teljes káoszt eredményez, ami látható a nézettségi adatokból. Amíg a vezetők nem tudják, kihez szólnak, kinek készítik a műsorokat, addig a néző csak legyinteni fog, és átkapcsol egy másik adóra. Tudom, tudom, a „másoló tv” egyszer már bejött, majdnem 9 évvel ezelőtt, amikor a lakosság nagy része még nem látott ennyi külföldi csatornát. Fel kell ébredni, újítani kell, azóta eltelt egy kis idő, fejlődött a technika és a koppintás inkább ciki, mint cuki! (Idézet a Viasat3 gyerekműsorából!)

Végezetül egy biztató baráti szó: Ha kevesebb embert bántanál meg, aláznál meg, néznél levegőnek, talán kevesebben áhítanák a vesztedet!


Hungarian Helyszínelő


KOMMENTEK


Kommentek:

anyázó tibi2008. 12. 08 20:47
A Szorcsik Viki annyira egy tehetségtelen ripacs. Az összes ilyen Jóbanrosszban meg Barátok köztöt ki kellene vágni a francba a tévéből! Miért nem tudunk mi rendes sorozatokat gyártani, mint amilyen a Dallas vagy a Milagros?:)
Vándor2008. 12. 05 20:58
Vérciki ami megy a Tv2-nél a személycserék óta. De már a nagy kinevezések idején is sejthették volna hogy szarba nyúltak! :)
Azért kíváncsian várom az újabb irományokat!
Gyurimuri2008. 12. 05 09:24
Helyszínelő,
szerintem erről a Rendesről ne írj, mert szót se érdemel. Egy önpromózó faszkalap, olyan mint a Vujity Tvrtko, csak tehetségtelen. Volt az RTL en egy-két próbálkozása, vérciki műsorok voltak ezek. Inkább írj a Várdyról, a Bedő Beáról, Árpáról, Szentesiről, Kiss Péterről és a többi szerencsétlenről.
pesti srac2008. 12. 04 19:26
Ugyan már, ki védi nevében az éppen tv2-s "főhősünket"?
Ha őt ilyen sokan is ilyen nagyon utálják, az még nem jelenti, hogy bármilyen pozitív dolgot tett "véres verítékkel".
A konkrét esetben a helyette "vért verítékezők" azok, akik rossz emlékezetükben őrzik őt, a sunyin másokat kihasználó, becsapó műmájert.
Persze biztos van aki szereti is , hiszen több száz, több ezer lány, nő nem tévedhet :-)
arpa2008. 12. 04 11:25
"You have no enemies, you say?
Alas, my friend, the boast is poor.
He who has mingled in the fray of duty
that the brave endure, must have made foes.
If you have none, small is the work that you have done.
You've hit no traitor on the hip.
You've dashed no cup from perjured lip.
You've never turned the wrong to right.
You've been a coward in the fight." - Charles Mackay
hungarian helyszinelo2008. 12. 02 08:20
Szia P. Jani! ... és képzeld, ez a tompított változat!
P. Jani2008. 12. 02 08:20
Bocs, véletlen ment kétszer, nem étrtek annyira az internethez, csak a tévézés érdekel.
P. Jani2008. 12. 02 08:18
Durva ez az Árpaszöveg! Lesz következő is? Mindenkiről ilyeneket fogsz írni, vagy csak őt utálod?
hungarian helyszinelo2008. 12. 02 08:14
Köszönöm a tippet, Gyurimuri!
"Nagyon rendes" is felkerült a listámra! Kicsit döcögősebben megy az adatgyűjtés róla, mert a csávó saját képességei alapján a láthatatlan sávban mozog, de amint Attila fénye rávetül, megcsillan az elméje!
P. Jani2008. 12. 02 08:10
Durva ez az Árpaszöveg! Lesz következő is? Mindenkiről ilyeneket fogsz írni, vagy csak őt utálod?
Csilla2008. 12. 02 07:23
akik kedvelik, nem épp empatikus képességei miatt vannak szívesen vele, hahaha
GYURIMURI2008. 12. 01 20:39
a legdurvább, hogy a minap, a nagy kirugások idején, a szobájában Xboxozott egész nap az egyik szolgájával, aki éppen a promo osztályt vezeti. Hangosan röhögtek, kihallatszott a folyosóra...
Tényleg nagy csibész - de már abban a korban van, amikor valamit mutatni is kell.
ladde2008. 11. 30 08:37
gondolod használja még ezt az email címet?
Lehetne vele levelezni?
Biztos érdekesen írna, bár szerintem magyarban nem erős.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése